malaysia logo se
 
phone
Ring oss på 08 559 16 558 
Telefontider vardagar: 10.00 -17.00

  Malaysia Experten

phone
Ring oss på 08 559 16 558 
Telefontider vardagar: 10.00 -17.00

 

Malaysia Experten phone
Ring oss på 08 559 16 558 
Telefontider vardagar: 10.00 -17.00

FAKTA OM MALAYSIA

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Malaysia.

Väder, vaccinationer, visum, Karta, bästa tiden att resa till Malaysia och Borneo

Väder och klimat
Malaysia ligger strax norr om ekvatorn och har ett tropiskt klimat med varmt och fuktigt väder med temperaturer på mellan 21–32 grader celsius året om. I sydväst förekommer monsuner under månaderna april till oktober. I de nordöstra delarna av Malaysia förekommer monsuner från oktober till februari. Dygnsmedeltemperaturen i Kuala Lumpur och i Sabah på Borneo ligger på 26-28 grader celsius året om.

Pass och visum
Det krävs inte visum för svenska medborgare som vistas i Malaysia under 90 dagar. Passet måste vara giltigt minst 6 månader från hemresa från Malaysia.

Vaccination
Vaccinationsbehov kommer att skilja sig från varje enskilt fall, beroende på var du reser till och från, ålder och olika andra faktorer. För bästa och mest exakta analys av vilken vaccination du behöver ta, vänligen kontakta din närmaste vaccinationscentral för exakt information.

Valuta och kortbetalningar
Den malaysiska valutan heter ringgit (MYR). Valutan kan köpas i Sverige så ta gärna med malaysiska ringgit för de första dagarna. US-dollar och Euro går bra att växla på plats. Kortbetalningar går att göra på de flesta hotell och butiker, men på marknader är det kontanter som gäller. Uttag kan göras med de flesta internationella kontokort, tillgängligheten är dock ibland begränsad på vissa destinationer. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.


Dricks

I Sverige är dricks för många av dessa tjänster redan inkluderade i priset, t.ex. på taxikvittot eller restaurangnotan. Så är sällan fallet utomlands. 10–15 procent på restaurangnotan om maten och servicen är bra och en slant till den som bär bagaget till hotellrummet!

Elektricitet
I Malaysia använder man 240 volt och man måste därför ha med sig en adapter, om man vill vara säker på att kunna använda sina elektronikvaror. På vissa hotell kan du låna en adapter, men detta kan inte garanteras.

Språk, religion
Språk Malaysiska (bahasa malaysia) är officiellt språk; kinesiska och tamil är största minoritetsspråk; engelska används ofta som affärsspråk/vardagsspråk. Nästan alla du träffar i Malaysia pratar engelska. Britterna regerade i Malaysia fram till självständigheten den 31 Augusti 1947.

Kläder
Enkel, bekväm sommarkläder och bra promenadskor rekommenderas. Fina kläder om du vill ta på bra restauranger. Var medveten om att när du besöker tempel kan förbjudas att komma in om du har kort kort.